Del 4 al 7 de juny, el Congrés AET 2024 ha acollit la presentació de les eines d’accés obert i gratuït de l’Observatori marí del canvi global a la Xarxa de Parcs Nacionals (Observatori TIAMAT).
El XX Congreso de la Asociación Española de Teledetección (AET) acull la presentació de les eines de l’Observatori TIAMAT
Del 4 al 7 de juny, el XX Congreso de la Asociación Española de Teledetección, organitzat per l’Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía (ICMAN-CSIC) i la Universidad de Cádiz, ha acollit la presentació de les eines d’accés obert i gratuït de l’Observatori marí del canvi global a la Xarxa de Parcs Nacionals (Observatori TIAMAT). Aquestes eines proporcionen informació contínua i actualitzada sobre l’estat del mar i la seva variabilitat al Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, el Parque Nacional Marítimo-Terrestre de las Islas Atlánticas de Galicia i la zona del front marí del Parque Nacional de Doñana.
L’Observatori TIAMAT és un projecte coordinat per l’ICMAN-CSIC, el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) i l’Instituto de Investigaciones Marinas de Vigo (IIM-CSIC). Durant el congrés, l’Observatori TIAMAT ha comptat amb un estand informatiu que ha servit com a punt de trobada per a les persones assistents interessades en aprofundir sobre les eines presentades i la seva aplicació a la conservació marina. Aquest espai ha facilitat l’intercanvi de coneixements i el diàleg sobre la importància de la monitorització i la gestió sostenible dels ecosistemes marins.
Innovació en la conservació marina
El programa del congrés AET 2024 ha inclòs el treball liderat per Mélanie Juza, investigadora de la ICTS SOCIB i responsable del desenvolupament de les eines de l’Observatori TIAMAT. Aquestes eines de seguiment i alerta davant d’esdeveniments oceànics extrems utilitzen dades de satèl·lit disponibles des de 1982, permetent monitoritzar de forma contínua els sistemes naturals marins de la Xarxa de Parcs Nacionals per obtenir dades de temperatura, clorofil·la, nivell del mar i altres variables oceàniques essencials.
Durant la presentació, Juza ha destacat que aquesta tecnologia facilita la vigilància constant i la resposta immediata a esdeveniments extrems com les onades de calor marines, a més d’informar la planificació a mitjà i llarg termini davant del canvi global. D’aquesta manera, aquestes eines donen suport a la presa de decisions en la gestió sostenible basades en el coneixement, així com la conservació de la biodiversitat i els ecosistemes marins als Parcs Nacionals.
Gabriel Navarro, investigador a l’ICMAN-CSIC i líder del projecte, ha assenyalat que les necessitats i les funcionalitats d’aquestes eines s’han definit sota un enfocament participatiu en el marc d’un Panell de Consulta, que involucra agents i col·lectius que aporten les seves percepcions, inquietuds i possibles solucions.
Aquestes innovacions subratllaven el compromís amb la protecció dels oceans i la gestió sostenible dels recursos marins, fonamentals per enfrontar els reptes del canvi climàtic.
Imatge: Mélanie Juza, investigadora de la ICTS SOCIB i responsable del desenvolupament de les eines de l’Observatori TIAMAT, durant la presentació al Congrés AET 2024.