L’Observatori TIAMAT llança eines que proporcionen informació continuada i actualitzada sobre l’estat del mar a la Xarxa de Parcs Nacionals

L’Observatori marí del canvi global a la Xarxa de Parcs Nacionals (Observatori TIAMAT) ha llançat una sèrie d’eines gratuïtes i d’accés obert que proporcionen informació contínua i actualitzada sobre les condicions del mar i la variabilitat.

L’Observatori marí del canvi global a la Xarxa de Parcs Nacionals (Observatori TIAMAT) ha llançat una sèrie d’eines d’accés obert i gratuït que proporcionen informació contínua i actualitzada sobre l’estat del mar i la seva variabilitat al Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, el Parque Nacional Marítimo-Terrestre de las Islas Atlánticas de Galicia i la zona del front marí del Parque Nacional de Doñana. Es tracta d’eines de seguiment i d’alerta davant d’esdeveniments oceànics extrems utilitzant dades de satèl·lit disponibles des de 1982, que permeten monitoritzar de manera contínua els sistemes naturals marins de la Xarxa de Parcs Nacionals per obtenir dades de temperatura, clorofil·la, nivell del mar i altres variables oceàniques essencials.

L’Observatori TIAMAT és un projecte coordinat per l’Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía (ICMAN-CSIC), el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) i l’Instituto de Investigaciones Marinas de Vigo (IIM-CSIC).

Suport a la presa de decisions basades en el coneixement

Aquesta tecnologia “permet realitzar una vigilància constant i donar resposta immediata a esdeveniments extrems, com ara onades de calor marines, així com informar la planificació a mitjà i llarg termini davant del canvi global”, assenyala Mélanie Juza, investigadora a la ICTS SOCIB responsable del desenvolupament de les eines. D’aquesta manera, l’Observatori TIAMAT dona suport a la presa de decisions basades en el coneixement, que impacten directament en la gestió sostenible, la conservació i la preservació de la biodiversitat, els ecosistemes i l’entorn socioeconòmic dels Parcs Nacionals amb sistemes naturals marins. “Les necessitats i funcionalitats de les eines de l’Observatori TIAMAT s’han definit sota un enfocament participatiu en el marc d’un Panell de Consulta, que involucra agents i col·lectius que aporten les seves percepcions, inquietuds i possibles solucions”, explica Gabriel Navarro, investigador en l’ICMAN-CSIC i líder del projecte.

Aquestes eines s’han presentat durant el XX Congreso de la Asociación Española de Teledetección, organitzat per l’ICMAN-CSIC i la Universidad de Cádiz, celebrat a Cadis del 4 al 7 de juny de 2024. Aquest esdeveniment coincideix amb la celebració del Dia Mundial dels Oceans el 8 de juny, subratllant la importància de la conservació marina a nivell global.

Sobre l’Observatori TIAMAT

L’Observatori TIAMAT analitza els impactes del canvi global als sistemes marins de la Xarxa de Parcs Nacionals, desenvolupant eines de seguiment i alerta davant d’esdeveniments oceànics extrems. Integrant la teledetecció en la investigació i l’avaluació dels sistemes marins, TIAMAT es posiciona com una iniciativa clau en la creació d’un Observatori Marí contra el canvi climàtic als Parcs Nacionals Marítim-Terrestres de l’Arxipèlag de Cabrera, Islas Atlánticas de Galicia i la zona del front marí del Parque Nacional de Doñana. El Projecte 2715/2021 (Observatori TIAMAT) està finançat per l’Organisme Autònom Parcs Nacionals del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

 

Recursos educatius en accés obert: Inspirant les Futures Generacions

Com a part del seu compromís amb l’educació i la conscienciació pública, l’Observatori TIAMAT ha desenvolupat una sèrie de jocs d’aprenentatge gratuïts i en accés obert, adreçats a la comunitat educativa i al públic en general. Aquests recursos estan dissenyats perquè l’alumnat de secundària aprofundeixi en la comprensió del canvi global i la conservació dels parcs nacionals. Utilitzant la plataforma Kahoot!, els jocs (en espanyol) titulats “El Observatorio TIAMAT y los Parques Nacionales ante el cambio global I. Ciencia” i “El Observatorio TIAMAT y los Parques Nacionales ante el cambio global II. Ecosistemas” ofereixen una experiència educativa enriquidora i accessible per a totes les persones interessades.

Aquests materials educatius no sols busquen informar sobre la importància crítica dels Parcs Nacionals en la lluita contra el canvi climàtic, sinó que també aspiren a inspirar les futures generacions en la protecció i conservació del nostre planeta.

Figura: Mapa batimètric del litoral espanyol destacant les Islas Atlánticas de Galicia, Cabrera a les Illes Balears i Doñana al Golf de Cadis. Font: Observatori TIAMAT.

Mapa batimétrico del litoral español destacando las Islas Atlánticas de Galicia, Cabrera en las Illes Balears y Doñana en el Golfo de Cádiz. Fuente: TIAMAT. 
Notícies relacionades