VII Jornada de Recerca del Parc Nacional de Cabrera: presentació de l’Observatori TIAMAT

El Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) participa en la VII Jornada de Recerca del Parc Nacional de Cabrera, presentant l’Observatori TIAMAT.

El 12 de desembre, l’Observatori TIAMAT es va presentar durant la VII Jornada de Recerca del Parc Nacional de Cabrera. Aquest esdeveniment va reunir personal investigador, gestor i professionals del medi ambient per reivindicar els valors mediambientals i la biodiversitat d’aquest espai natural protegit. L’Observatori TIAMAT, coordinat per l’Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía (ICMAN-CSIC), el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) i l’Instituto de Investigaciones Marinas de Vigo (IIM-CSIC), analitza els impactes del canvi global en sistemes marins protegits i desenvolupa eines de seguiment i alerta davant d’esdeveniments oceànics extrems, disponibles en accés obert (consulta el videotutorial de les eines TIAMAT).

Durant la jornada, l’equip de la ICTS SOCIB, representat per Mélanie Juza, investigadora en oceanografia física, Rosa Rodríguez, responsable del servei d’Estratègia Corporativa, Comunicació i Transferència de Coneixement, i Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB, va presentar els avenços de l’Observatori TIAMAT

Durant la seva presentació, Juza va destacar com les eines de monitorització desenvolupades per l’Observatori TIAMAT han permès identificar tendències clau, com l’augment de la temperatura superficial del mar i la intensificació d’esdeveniments extrems, com les onades de calor marines. Aquestes troballes ofereixen una base científica fonamental per donar suport a la gestió adaptativa dels Parcs Nacionals. Per part seva, Rodríguez va subratllar la importància d’una comunicació estratègica per difondre els resultats del projecte, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre els reptes del canvi global i involucrar diversos públics, des de gestors i responsables polítics fins a la ciutadania interessada.

Finalment, Tintoré va destacar que, partint de les eines desenvolupades en el marc del projecte, el bessó digital de Cabrera representa un avenç innovador que combinarà dades en temps real, intel·ligència artificial i models avançats. Va assenyalar que, si bé encara s’ha d’implementar, el context actual és especialment idoni per al seu desenvolupament, posicionant-lo com una eina estratègica per optimitzar la presa de decisions i millorar la gestió d’àrees protegides.

El Observatorio TIAMAT en la VII Jornada de Recerca del Parc Nacional de Cabrera
Notícies relacionades